Frica de eșec

Ne trăim fricile în loc să ne trăim visurile

Primul pas spre a depăși frica de eșec sau un obstacol al vieții noastre este să îl recunoaștem, să îl sesizăm și să îl îmbrățișăm, la final împăcându-ne cu el.

 “Eșecurile sunt amprentele care pavează drumul spre success”

C.S. Lewis

Ce este eșecul? Eșecul este un sentiment de dezamăgire pe care cu toții îl simțim în adâncul sufletului nostru, în fiecare os din corp, din cap până în picioare. Ne face să tremuram, să ni se facă rău, să ni se mărească bătăile inimii, ajungând în final să eșuăm neștiind cum să îl controlăm. Odată ce devenim adulți, înghețăm în fața strălucirii consecințelor propriilor acțiuni și suntem uluiți și confuzi în fața alegerii.

Dar de ce ne este frică mai exact?

Întrebarea principală este : Ne este frică de eșec pentru că vom fi dezamăgiți de noi înșine sau pentru că persoanele din jur nu vor mai fi mândre de noi ?

Ne este frică de reacțiile celorlalți, să nu fim judecați, să nu scădem în ochii cuiva, să nu reușim. Și ce facem ? Alegem să ratăm toate oportunitățile care ne sunt date pentru un viitor pe care ni-l dorim cu adevărat din frica respingerii.

Frica acumulată în timp ne duce ușor-ușor spre lipsa motivației, spre evitarea asumării riscurilor, spre depresie, spre lipsa încrederii în sine. Trăirile interioare negative sunt capcane care ne alimenteaza frica. Pentru a putea rezista, pentru a putea trece mai departe, trebuie ca relația cu noi însine să trăiască într-un echilibru constant. Trebuie să ne dedicăm timp nouă și să ajungem sa ne iubim din nou. Criticele celor din jur ne-au făcut să ne desconsiderăm și ele au ajuns realitatea noastră. Regăsindu-ne, reechilibrându-ne, vom ajunge din nou în control cu propria viață, reușind să putem lupta și să putem învinge frica de eșec care a crescut în noi.

De ce alegem ca de fiecare dată să apelăm la varianta ușoară, în loc să ne luăm inima în dinți și să facem ce ne dorim cu adevărat ?

Frica de eșec provine din credințele noastre, din tradițiile cu care am fost învățați încă de mici. Crescând cu anumite așteptări, cu niște convingeri care ne-au rămas întipărite în cap, am ajuns la maturitate cu o frică firească de a eșua.

Din cauza unei greșeli am fost învățați de familie, prieteni, școală, să fim judecați. Aceste lucruri ni s-au implantat în creier, iar noi am înțeles că o greșeală reprezintă ceva de neconceput, iar în ani, în interiorul nostru s-a creat o frică. Dar adevărul este că o greșeală este ceva peste care se trece, ceva care se rezolva. Ok, și dacă chiar vei da greși, eșți om până la urmă și greșeșți. Asta nu va însemna că vei eșua, nu va fi capăt de lume, va însemna că ai învățat, te vei ridică, și vei putea continuă mai departe reușind să fii și mai bun și la finalul serii să zici  “am reușit”  .

“Un singur lucru face visele imposibile : frică de eșec. ” 

Paulo Coelho

Spre exemplu, dacă îți dorești să îți deschizi un magazin online. Te-ai documentat, ai toate informațiile și cunoștințele necesare, ți-ai făcut planul de afacere, ai atâtea idei bune, dar nu îl pui în practiva de frică că o să eșuezi. Ne dorim cu adevărat atâtea schimbări în viață noastră, învățând tot ce este necesar, ajungând să nu ne permitem singuri să ducem treaba până la sfârșit și ne autosabotăm. De ce nu punem în practică tot ceea ce suntem siguri pe noi că putem să facem și alegem să fugim. Să fugim cât mai departe de propriul vis, să fugim de toate potențialele noastre reușite, alegând să rămânem la o viață neîmplinită.

Eșecul, frica de eșec, este un lucrul care, la finalul zilei, ajunge să rămână doar în interiorul nostru, ajunge să ne macine în fiecare seară, dar, adevărul este că nici măcar nu am încercat să vedem dacă vom greși. Fiecare dintre noi are calitățile sale, fiecare om este perfect. În acest secol, unde orice informație se găsește, unde poți învață orice îți doreșți, ce motiv ai să îți mai fie teamă ? Ți se da totul pe tavă că să poți fii pregătit să începi acel ceva, despre care când te gândeșți, ți se luminează față și începi să zâmbești, acel ceva care știi că te va face fericit. Învață să gândești pozitiv și să iei toate lucrurile negative sau inconfortabile ca pe ceva pozitiv și ca pe o oportunitate să evoluezi.

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să mai citești și:

2 gânduri despre „Frica de eșec”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s