Esentialist

Arta esențialismului

Mai puțin, dar mai bine.

Cine nu și-ar dori să își elibereze viața, să facă doar ceea ce dorește, ceea ce consideră că este bine și potrivit pentru el însuși?

Cu toții ne dorim, doar că ajunge să ni se pară imposibil. Esențialismul înseamnă, să faci mai puțin, dar mai bine, găsind modalitatea mai bună și mai disciplinată de a lucra și a trăi în același timp, de a spune nu atunci când este nevoie, reușind să fim capabili să ne concentrăm doar pe lucrurile care ne aduc valoare și cea mai bună contribuție personală.

Cu toții ne-am simțit până acum blocați, pentru că nu credeam că avem o alegere de făcut. Stresul rezultă din faptul că avem simultan două credințe contradictorii : “nu pot să o fac” și “trebuie să o fac”. Renunțăm la puterea de a alege, puțin câte puțin, până ne lăsăm conduși orbește de o cale prescrisă de alte persoane. Ne gândim adesea la alegere ca la un lucru. Opțiunile noastre pot fi un lucru, dar alegerea e o acțiune.  Deși nu deținem mereu controlul asupra opțiunilor noastre, deținem mereu controlul asupra deciziilor pe care le luăm.

Esențialismul este un mod de gândire, un mod diferit de a face orice, e definiția de a face doar ce e important și necesar. Când ne vom acorda permisiunea de a nu mai spune Da mereu, de a încerca să nu le mai facem pe toate, atunci vom reuși să ne aducem cel mai înalt nivel de contribuție personală.

Doar imaginați-vă, cum ar fi lumea dacă oamenii de peste tot ar avea curajul să trăiască o viață onesta față de ei însăși, în locul vieții pe care o așteaptă de la alții?

Puterea de a fi tu însuți într-o lume care încearcă în permanență să te schimbe este una dintre cele mai mari realizări din viața ta.

Ralph Waldo Emerson.

Greg McKeown, autor, speaker, și lider, ne vorbește în cartea lui „Esențialismul” despre existența a 3 presupuneri adânc înrădăcinate pe care trebuie să le schimbăm:

  • “Trebuie”
  • “Totul este important”
  • “Pot să le fac pe ambele”

Pentru a imbrăcișa esențialismul, trebuie să fie înlocuite cu:

  • “Aleg”
  • “Doar câteva aspecte contează cu adevărat”
  • “Pot să fac orice, dar nu totul”.

Ele ne vor elibera pentru a urmări ce contează cu adevărat.

Pentru a imbrățișa esențialismul, ai nevoie de câțiva pași simpli:

  1. Alege

Dacă ai putea acum să iei o singură decizie în legătură cu viața ta, care ar fi?

Alegerea este o super putere pe care o are fiecare om și care se află în interiorul nostru. Prin darul alegerii, putem să ne coordonăm viața, să ne urmărim valorile și să rămânem constant pe drumul pe care îl dorim.

Alegem să ne sacrificăm puterea de a alege, ajungând din punct de vedere emoțional să trăim o viață care pare logică, dar care de fapt, nu este a noastră. Cand ne uitam puterea de a alege, ajungem sa fim neajutorați și nefericiți, încetul cu încetul.

Abilitatea de a alege estea cea care ne face oameni

Madeleine L’Engle

Dacă vorbim de micile alegeri pe care le facem zi de zi, aici îți propun regula 90. Evaluezi problema, oportunitatea, situația, pe o scară de la 0 la 100. Dacă ea este sub 90%, o respingi pur și simplu. Gândește-te la un singur criteriu, la cel mai important și ia decizia.

  1. Evadează

Este atât de important să punem deoparte niște timp, să ne tragem sufletul, să ne uitam în jur și doar să gândim. Avem nevoie de acel nivel de claritate, pentru a evolua, a crește și a ne înțelege propriile emoții.

Când ți-ai acordat ultima oară timp doar să stai și să gândești? Tu, cu tine însuți, într-o liniște deplină?

Până să nu învăț despre arta esențialismului, eram acolo pentru fiecare prieten, cunoștință, om care avea nevoie de mine. Eram persoana săritoare care ajuta, care făcea totul pentru toți. Dar când faci totul pentru toți, ajungi să faci nimic pentru tine. Cu greu am realizat cât rău îmi făcea acest lucru, cât de tare mă îndepărtă de sinele meu interior, de scopul vieții mele și de obiceiurile pe care le aveam. Eram într-un dezacord total cu propriile valori, lăsând valorile celorlalți să conducă. Esențialismul m-a învățat să fac exact opusul. M-a învățat să evadez din bucla în care mă aflam, înțelegând ceea ce știam deja, dar nu o puteam face: să spun nu.

  1. Impune limite

Așa cum vă povesteam mai sus, cuvântul nu are o intensitate enormă pentru fiecare persoană, chiar dacă e cea care o spune sau cea care îl aude. Avem dreptul să ne impunem granițe. Trebuie să spunem nu, în momentul în care ceea ce ni se cere este în dezacord cu obiectivele, valorile și principiile noastre. O să fie geu la început, chiar va părea imposibil, dar cu timpul, lumea se va obișnui, va începe să înțeleagă, ajungând chiar și să te respecte mai mult, decât atunci când îi ajutai necondiționat.

Dacă îți vei dori, schimbările vor începe de la sine, iar viața ți se va îmbunătăți. Mai puțin, dar mai bine, iar contribuția ta personal va fi la maxim.

Alege să fii diferit, și urmează-ți propriile visuri.

Te invit să cumperi cartea lui Greg McKeown, pentru a afla mai multe despre acest subiect! Ți-am lăsat link-ul aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s